Att fossila bränslen inte är hållbart vet nog alla om vid det här laget men samtidigt så är det väldigt svårt att ersätta på grund av både pris och effektivitet. Forskning och teknik för alternativa bränslen till fossila är tyvärr en långsam process men varje dag kommer vi närmare en framtid där alla fordon slutar gå på icke förnybara bränslen. Elbussar​​​​ är ett steg i den riktningen då tekniken har nått nivån där batteriet kan räcka och även laddas snabbt nog för att man ska realistiskt ha användning för det i en elbuss.

Modern teknik

Tack vare modern teknik så finns det möjlighet till både laddning över natt och en form av snabbladdning som bara tar minuter för att få tillräckligt för ett varv och som kan placeras vid olika stationer. Det bästa hade förstås varit att göra alla stadsbussar till eldrivna bussar som är statligt finansierade och gratis att använda så att man uppmuntrar folk till att använda kollektiva färdmedel samtidigt som man sänker utsläppen rejält.

Satsa mer på elbuss i städerna

Så varför satsas det då inte mer på elbuss i städerna? Tyvärr så är regeringen inte alltid så smart, vilket förmodligen inte förvånar speciellt många som läser det här men det är sorgligt nog anledningen till att man inte ser mer bussar drivna på el här i Sverige. 

Eldrivna kollektivmedel

Som det är nu så är det elskatt på bussar, trots att andra eldrivna kollektivmedel inte har någon och anledningen till detta är, enligt regeringen då, att man kan ansöka elbusspremie vilket knappt ingen söker då den har utformats så oerhört dåligt. Dessutom får till exempel järnväg för spårvagn gott om statligt stöd ovanpå att de inte behöver betala elskatt. Personligen skyller jag på att politiker inte egentligen bryr sig ett skit om miljön men vad vet jag?​​