Svensk certifiering innebär att företag inom alla branscher kan få en certifiering ISO. Alla företag som vill få detta inom sitt yrke måste genomgå en process. Det tar minst sex veckor efter den första kontakten med Svensk Certifiering för företaget att bli godkänt. Företagen blir även uppföljda efter att de har blivit godkända. Om ett företag inte skulle klara av alla krav för att få en certifiering och bli ett certifierat företag finns det chans till en eventuell för-revision. Därigenom har företaget möjlighet att fullfölja och förbättra de krav som certifieringen medför. Ett företag som efter certifieringen slutar följa kraven som Svensk Certifiering står för, blir av med tillståndet och det blir svårare för företaget att senare söka det igen. Detta för att Svensk Certifiering ställer mycket hårda krav på sina kunder.
Certifiering inom olika yrken
Idag erbjuder Svensk Certifiering en chans att certifiera sig inom branscher som telecom, IT, processindustri och medicinteknik. Där har det ända sedan branscherna uppkommit, ställts höga krav ifrån kunderna på vad certifiering ska innebära. Det förekommer även certifiering av skolan, eftersom den strävar efter en bättre miljö för både elever och lärare. Inom livsmedelsindustrin, där all mat och personal måste hålla en viss standard och det därigenom finns stora hygienkrav på både produkthantering samt personal, krävs det en certifiering.
Alla industrier av olika slag kräver certifiering, såsom plasttillverkning, trä- och skogsindustrier samt fordons- och transportindustrier. Även kommun och landsting samt hälsovården kan behöva bli certifierade. En vanlig certifiering som krävs inom många yrken är heta-arbeten-certifikatet som kräver en förnyelse vart femte år. Om ett företag är certifierat är detta ett bra sätt för kunden att veta att företaget håller en viss standard.